Dé tuintrends van 2023

november 09 2022
De laatste maanden van 2022 zijn aangebroken en het nieuwe jaar is in zicht. De hoogste tijd om het te hebben over de tuintrends van 2023! We zetten de top 5 tuintrends voor het nieuwe jaar voor je op een rij. De zomers in Nederland worden steeds warmer, waardoor we met z’n allen flink meer tijd buiten doorbrengen. Des te belangrijker om een fijne plek buiten te creëren waar je samen kunt zijn met je gezin, familie en vrienden. Lees snel verder om jouw tuin helemaal on-trend te maken.

1: Ronde en organische vormen

Na de strakke, hoekige lijnen van de afgelopen jaren gaan we aankomend jaar weer helemaal terug naar ronde, organische vormen in de tuin. Dit zie je terug in de border afscheidingen, maar ook in de vormen van tegels en tuinwanden.

Een mooi voorbeeld is deze tuin in Heenweg: cortenstalen verhoogde borderranden in een organische vorm omgeven door een robuste houten afscheiding en een eigentijdse vuurplaats waar zowel de kids als de ouders heerlijk plaats kunnen nemen. Helemaal on-trend voor het nieuwe jaar!

2: Duurzaamheid

Het is anno 2023 binnen de exterieur branche niet meer de vraag óf je doet aan verduurzaming, maar hoe. Bij GBI letten we in onze partner selectie nauw op de duurzaamheid van onze partners. Dacks is een mooi voorbeeld van een partner die zich intensief bezighoudt met duurzaamheid, van productie tot logistiek.

Bij het samenstellen van hun assortiment kijken ze bewust naar de samenstelling van de meubels. Duurzaam teak, gepoedercoat aluminium, gerecycled kunststof en natuurlijke vezels zijn hierbij een must voor hun selectie.

3: Back to nature

Natuurlijke en duurzame materialen gaan we in 2023 steeds meer terugzien als de basis voor de tuin. De koelere (grijs)tinten van afgelopen jaar maken plaats voor warme aardetinten, zoals bruin, zand en terra kleuren. Eenheid, zachtheid en rust zijn dan ook dé speerpunten voor 2023.

Denk je aan een vakantieparadijs, dan denk je aan groen. Steeds vaker kiest men dan ook voor royale beplanting en bijzondere bomen. Heggen, siergrassen, bloemen en planten, alles het liefst zo groen mogelijk. Warmgroen is een kleur die we ook steeds meer terug zien in tuinmeubelen.

4: Hout en keramiek

Naast natuurlijke kleuren gaan we in 2023 steeds meer werken met natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen geven een rustgevend karakter aan je tuin.

Hout en keramiek worden aankomend jaar de hardlopers in de tuin. Houten pergola's, vlonders en elementen als schuttingen in een organische vorm. Wil je gaan voor een duurzamere optie, kies dan voor bamboe schutting of Millboard vlonderplanken.

Keramiek wordt ook steeds meer de trend. Keramiek is krasvast, hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Partner Trivium levert duurzaam keramiek van hoge kwaliteit en keuze uit een ruim assortiment. Bij elke tuin bieden zij de passende kleur en structuur.

5: Binnen en buiten als één

Binnen en buiten dienen als ying en yang in 2023. Thuis is de laatste jaren nóg meer thuis geworden. Sinds de corona pandemie werken we steeds vaker vanuit huis en zijn we vaker thuis te vinden.

Het verbinden van binnen en buiten is dan ook een wens voor velen. Zowel 's zomers als in de winter wil men optimaal en in comfort kunnen genieten van zijn of haar kostbare buitenruimte.

Dit kan op vele manieren, denk aan een overkapping of veranda van onze partner Van van Ee. Of bijvoorbeeld een luxe buitenverblijf van onze partner Bronkhorst. Maar ook verlichting van onze partner In-lite zorgt ervoor dat in de winter de tuin betrokken wordt bij de woning.

Om een tuin van omvang knus te maken, kiezen steeds meer mensen voor ingerichte hoekjes. Een zitkuil bijvoorbeeld, vaak ingericht met een gezellige bank en een haardvuur. Een vuurplaats zoals op de foto accentueert nóg meer het authentieke buitengevoel en de bijkomende knusheid.

Ook buitenkeukens zijn in trek. De buitenkeuken van partner Cooxs kun je het hele jaar door gebruiken. Ook gaat de Big Green Egg tegenwoordig in de wintermaanden steeds vaker aan. 🍗

Wil jij ook een on-trend tuin, terras of overkapping? Maak dan een online een afspraak voor een bezoek aan onze showroom. We helpen je graag bij het realiseren van jouw droomtuin.

Ontdek op deze pagina

Gerelateerde artikelen

Jacqueline van Laere

Jacquelines werkplezier bij Gardens Beyond Imagination

Luxury event 2024

Luxury Performance Event 2024

De tuin van de toekomst

Tuinontwerp
Tuininspiratie
Tuinaanleg
Over ons
Maandelijks inspiratie in je mailbox ontvangen?
Door je in te schrijven ga je akkoord met de Algemene voorwaarden.