Wij zijn gesloten van 29 juli tot en met 18 augustus. Vanaf 19 augustus staan we weer klaar om je tuinwensen te realiseren. Fijne vakantie!

De expositie van CHAN leeft

juli 01 2024
Ontdek in het Garden Experience Center hoe kunst en natuur elkaar vinden. Tussen het groen schittert een selectie kunstwerken van Chantal Brink (artiestennaam: CHAN). Ervaar, beleef en voel. Ontdek hoe we samen de wereld mooier maken.

“Zintuigen prikkelen, onvergetelijke belevenissen creëren en mensen gelukkig maken. Dat is onze missie met Gardens Beyond Imagination. De creaties van Chantal Brink (CHAN) dragen hier zeker aan bij. Kom langs in het Garden Experience Center en ervaar het zelf. Plan je bezoek. ”

Leila en Martijn Poortvliet – Eigenaren Gardens Beyond Imagination.

Kunst creatie Chantal Brink in de expositie Natuurlijk Verbinden bij Gardens Beyond Imagination.

Biografie Chantal Brink 

 Artiestennaam: CHAN

Website: www.chan.art

Social media: Instagramprofiel @chan.artphotography

 

 Beginjaren en inspiratie

Chantal Brink (CHAN) groeit op in een klein dorpje in het oosten van Nederland. Hier is de natuur haar eerste inspiratiebron voor de ontwikkeling van haar artistieke visie.

 

Opleiding en ontwikkeling

 Tijdens een multimediaopleiding in Zwolle (Cibap) ontdekt Chantal haar liefde en talent voor fotografie. Een toevallige opdracht om een bloem te fotograferen onthult haar natuurlijke talent, wat haar verdere carrière vormt.

 

Professionele carrière

 Chantal Brink is 16 jaar wanneer ze naar de Bijlmer verhuist. Hier ontwikkelt Chantal zich snel tot een gerenommeerd fotograaf en designer. Haar kunst- en kledingcreaties snijden maatschappelijke thema’s aan zoals diversiteit en inclusie.

De kledingstukken van Chantal zijn gedragen door artiesten als Davina Michelle en Frenna tijdens nationaal bekeken evenementen zoals The Voice of Holland.

Verder staan haar creaties regelmatig internationaal in de spotlights. De creaties van Chantal Brink verschijnen regelmatig op rode lopers en catwalks.

*Bekijk de website van Chantal Brink voor een volledig overzicht van haar portfolio.

 

Exposities CHAN:

  • Renaissance Amsterdam Hotel (tot op heden)
  • X BANK
  • W Hotel (meerdere keren)
  • Garden Experience Center (tot op heden)

 

 Overzicht samenwerkingen Nederlandse artiesten

  • Davina Michelle
  • Frenna
  • Famke Louise
  • Kris Kross Amsterdam
  • Ladies of Soul

 

Overzicht internationale samenwerkingen

  • Lady Gaga
  • Cassie
  • Famous Dex
  • Chris Brown
  • Jamie Allen
  • Deontay Wilder

De expositie Natuurlijk verbinden

 Licht, donker, vlinders, bedekt of bloot. Wanneer je wandelt door het Experience Center van Gardens Beyond Imagination dan vallen de kleurrijke creaties op tussen het groen.

 De expositie "Natuurlijk verbinden", toont de creaties van Chantal Brink in een setting die haar kunst recht doet. Zo was de natuur haar eerste muze.

Elke creatie schittert in natuurlijk licht in het Garden Experience Center. Tussen de omringende bomen, planten en bloemen. Deze elementen versterken het verhaal achter de creaties.

De wereld door de lens van CHAN

 

“The free soul is like a butterfly. A personal transformation. Think about what it takes in your life and your behavior to transform. So you will become the best version of yourself.”  (CHAN)

 

“Mijn alter ego is een vlinder. Want ik ben altijd in beweging. En ik stap graag uit mijn comfortzone. Bijvoorbeeld wanneer een opdrachtgever vraagt: kun je dit of dat, en dan heb ik het nog nooit gedaan, maar dan zeg ik: ja hoor, dat kan ik. Omdat ik geloof in mijzelf en vertrouw op mijn talent.

Maar toch denk ik dan weleens thuis: o jee, wat heb ik toegezegd. Natuurlijk voer ik de opdracht goed uit. Omdat ik uit mijn comfortzone stap en mijn vaardigheden steeds verder ontwikkel.  Zo vernieuw ik mijzelf voortdurend.

Verder is persoonlijke ontwikkeling voor mij een belangrijk levensdoel. Want je bent nooit af, nooit uit. En als de tijd vliegt, vlieg ik mee, alle kanten op. Je moet jezelf blijven vernieuwen, net als een vlinder.

De één kijkt omhoog en vouwt z’n handen. De ander ziet de hemel om zich heen. De één zoekt naar woorden en de ander zoekt naar stilte. In de verschillen zijn we samen.

In mijn creaties laat ik diversiteit zien. Zodat iedereen zichzelf kan associëren met de modellen op de foto’s. Ondanks verschillende culturen, geloof, leeftijd en achtergrond.

Wortels in het oosten

  “Ik heb een veilige en gelukkige jeugd gehad. Samen met mijn broertjes en ouders woonde ik in het oosten van Nederland op het platteland op een woonboerderij.

De natuur was mijn eerste muze. Als kind genoot ik samen met mijn vriendengroep van het buitenleven. Stampend met mijn laarzen in de modder. Tussen de varkens, schapen en koeien. Ik herinner mijzelf de geur van vers gemaaid gras, koeienmest en klaprozen.

Toch voelde ik mijzelf al op jonge leeftijd anders dan de leeftijdsgenootjes uit mijn klas. Ik voelde mijzelf nieuwsgieriger en misschien een tikkeltje volwassener. Terwijl mijn vrienden verstoppertje speelden, observeerde ik situaties, mijn leefomgeving en analyseerde ik de gedragingen van de mensen om mij heen.

Spijkerbroek, Nikes en een leren jackje. De kinderen met wie ik opgroeide zagen er vrijwel allemaal hetzelfde uit. Ik weet nog goed dat een klasgenoot op een ochtend met een groene broek aan de klas binnenkwam. “Homo, waarom draag je een groene broek?” galmde het door de klas.

Maar een paar weken later droeg bij wijze van spreken iedere jongen in mijn klas een groene broek. En werd de groene broek een trend.

Liep ik met blauw- of roodgeverfd haar naast mijn moeder door het dorp, dan staarden dorpsbewoners mij aan.”

Open vizier

 “Na de basisschool volgde ik een multimediaopleiding in Zwolle (Cibap). Tijdens deze opleiding kreeg ik het vak fotografie. Een uurtje per week. Op een doorsnee ochtend gaf de docent de opdracht: fotografeer een bloem. Ik schoot een foto van een paardenbloem. In de foto creëerde ik diepte en scherpte.

‘Wow Chantal, je hebt echt gevoel voor fotografie. Spreekt fotografie je aan?’ ‘Ja, fotografie vind ik heel leuk.’ ‘Nou, dan mag je deze camera lenen en mee naar huis nemen. Maar aan niemand vertellen, hoor. Het is ons geheim. Ga thuis maar oefenen.’

Deze docent gaf mijn zelfvertrouwen een boost. Ze zag talent in mij. Hierdoor voelde ik mijzelf speciaal. Van vriendinnen en, koeien tot bloemen. Ik fotografeerde alles wat los- en vastzat. Samen met mijn ouders zette ik in een weiland een blokhut neer. Mijn eigen studiootje. Ik kocht een set lampen en leerde mijzelf met licht werken.

‘Chantal, mag ik je handtekening?’ vroeg de docent tijdens de diploma-uitreiking. ‘Want jij wordt later beroemd.’ Op mijn gezicht verscheen een glimlach van oor tot oor.”

Van dorp naar stad

“In het examenjaar van mijn opleiding de Cibap, vertrok ik met mijn klas op excursie. Naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Ik stapte uit op het Museumplein. Fietsers, auto’s, verschillende talen en mensen. Deze indrukken gaven mijn zintuigen een shock.

Aan het einde van dag ging ik bruisend van de ideeën weer naar huis. Mijn hart liet ik achter in Amsterdam.

Al snel groeide ik uit de blokhut. De modellen die ik fotografeerde namen hun moeder mee en vriendinnen. In de winter was het in de blokhut koud. Dus wachtten de moeders en vriendinnen in de woonkamer en keuken van de woonboerderij.

‘Chantal, nu kom ik thuis na een lange werkdag en zitten er allemaal vreemde mensen in mijn huis.’ Mijn ouders stootten elkaar aan en zeiden: ‘Misschien is het tijd dat je je vleugels uitslaat.’

En zo vertrok ik op 16-jarige leeftijd naar de Bijlmer in Amsterdam.”

Metropool de Bijlmer

 “De scherpe urinegeur en de lucht van knoflook en specerijen domineerde de kleine ruimte. In de lift van het flatgebouw waar ik woonde, hield ik mijn adem in.

Midden in de betonnen jungle en bruisende straten versierd met graffiti vond ik mijn nieuwe inspiratiebron: mensen.

Wow, wat zijn deze mensen mooi, dacht ik. ‘Hé, wil je voor mij model staan?’ vroeg ik op straat aan de bewoners. Ik stond open voor iedereen. Zo kreeg ik makkelijk contact met de bewoners en bouwde ik met hen een vertrouwensband op. Op straat herkenden de bewoners mij en al snel ging ik op in de culturele smeltkroes.

De verschillende culturen en nationaliteiten legde ik vast op beeld. In sneltreinvaart ontwikkelde ik mijzelf als fotograaf. In de Bijlmer hield ik mijn eerste expositie.

‘Hé Chantal, eet je vanavond met ons mee? Hoe gaat het met je?’ Zacht landde ik in een voor mij nieuwe wereld.

Want in het dorp waar ik was opgegroeid, kende ik alleen de plaatselijke Chinees en kebabzaak. In deze nieuwe wereld ontdekte ik de Surinaamse en Nigeriaanse keuken. Ik probeerde exotische gerechten met kip uit en de kippenbotten gooiden we hupsakee zo op straat. Maar de Surinaamse bakkeljauw is en blijft mijn favoriet.”

Verbinden

 “Als een ontdekkingsreiziger verlegde ik mijn grenzen van de Bijlmer naar het centrum van Amsterdam. Hier fotografeerde ik o.a. dragqueens en andere mensen uit de queer community. Ik genoot van de verschillen tussen mensen en legde deze vast op beeld. Met mijn foto’s wil ik laten zien: je bent mooi en goed zoals je bent.

Wanneer je alleen met dezelfde soort mensen omgaat, die hetzelfde denken, dan leer je daar niets van. Ik noem dit ‘dorpsdenken’.

Mijn grootste inspiratiebron is wat er speelt in de wereld. En hoe mensen daarop reageren. Diversiteit zie je terug in mijn creaties en shows. Voor mij is het belangrijk dat iedereen zich kan associëren met de modellen die de kledingstukken dragen of met de modellen op de foto’s.”

Wandelende kunstmuur

“In Amsterdam hingen mijn werken statisch in verschillende galeries. Maar voor mij is het belangrijk dat de creaties bewegen tussen de mensen. En ook de jeugd bereiken.

Zo kreeg ik een idee: een wandelende kunstmuur creëren. Daarom geef ik de foto’s van de modellen weer op kledingitems. Hiervoor investeerde ik een jaar lang tijd en geld in proefjes. Zo ontdekte ik de mogelijkheden van verschillende stoffen voor kledingitems.

Eerst maak ik bij het model een foto-ontwerp. Vervolgens breng ik op het model make-up aan. Hierna schiet ik de foto’s en bewerk ik de foto’s na. En laat ik de foto’s afdrukken op stof.

Ook bedenk ik wat voor soort kledingitem past bij de foto. Van Parijs tot London, ik speur alle vintagewinkels af naar kledingitems. Tassen, jassen, stoffen. Van alles. Op deze manier krijgen de kledingitems een tweede leven. En draag ik bij aan een mooiere wereld.

De stoffen van de kledingitems match ik dan weer bij de foto. Hierna verbouw ik samen met Jana, een naaister met wie ik samenwerk, het item naar bijvoorbeeld een nieuwe jas met de foto erop.

Jana kan mijn ontwerpen op papier realiseren tot draagbare kunst. Ze beheerst alle technieken, heeft enorm veel kennis van stoffen en leer, en zet alles voor mij in elkaar. Ik ben zo blij met haar. We zijn een supergoed team samen. Zo kan ik ook elke keer mijn ontwerpen vernieuwen.”

In de spotlights

“Op social media plaatste ik foto’s van de kledingcreaties. Vanaf dat moment benaderden artiesten en stilisten mij. Zo leende ik kledingstukken uit aan tv-programma’s zoals de Voice of Holland en aan artiesten voor de opnames van videoclips. Davina Michelle en Frenna rockten mijn creaties tijdens hun optredens. Mijn wens kwam uit: met mijn creaties de jeugd bereiken.”

Internationale doorbraak

“De foto’s van bekende Nederlanders die mijn creaties rockten tijdens een optreden gaven me online exposure.

‘Chantal, wat je maakt, is uniek en speciaal. En ik denk dat je kleding ook aanslaat in Los Angeles.’ Natuurlijk beantwoordde ik het bericht van deze celebrity stylist. Meteen sprong ik het vliegtuig in met mijn kledingcreaties.

De kleding kreeg een plekje in de showroom van de celebrity stylist. Internationale artiesten lenen de items voor verschillende doeleinden. Voor een krachtige entree op de rode loper bij de Grammy’s of zoals in het geval van de Rolling Stones voor een fotoshoot in een magazine. Ook heb ik verschillende custom-made opdrachten mogen doen voor grote internationale artiesten. Super uniek en leerzaam.”

Ieder mens is uniek

 “Verschillen accepteren tussen mensen begint bij kinderen. Hiphopper Famous Dex droeg in zijn videoclip een door mij gecreëerde jas met een foto van een ‘drag’. Wow, wat een statement. Want zo verbind je totaal verschillende mensen die je in het dagelijks leven niet snel bij elkaar ziet.  Voor jongeren is deze zanger een rolmodel en die zien dat hij een jas draagt met een foto van een drag.

Jongeren geef ik hopelijk met mijn creaties mee: sta open voor elkaar en voor het onbekende.  Zodat je als je straks oud bent kunt zeggen: ja, ik heb echt opengestaan voor het leven, voor de mensen, voor de natuur en ik heb alles uit het leven gehaald wat erin zit.

Goed van vertrouwen

 

“Je valt vaker dan je succes hebt. Maar je moet altijd weer opstaan.”

 

“Ik ga altijd uit van het goede in een mens. Als iemand je in het dorp oplicht, weet meteen het hele dorp het.

Maar in Amsterdam en in de rest van de wereld zijn er ook mensen die een slechte bedoeling met je hebben. En misbruik maakten van mijn goedheid.

Zo werd ik in Amerika opgelicht. Omdat ik onvoldoende kennis had over contracten. Zaken deed ik gewoon puur op gevoel. Dan nam ik bijvoorbeeld een spoedklus aan. Waarvoor ik investeerde in materialen en mankracht die de creaties maakten.

Dag en nacht werkten we door. En dan bleef de betaling van de kleding uit. Terwijl de artiest de kleding wel droeg. Hier baalde ik echt van. Maar daar kun je boos over blijven of positief omzetten en weer verder gaan. Ik koos voor deze laatste optie. Uiteindelijk is het ook goede pr.”

Moeder Aarde

“Als kunstenaar en ondernemer ontwikkel ik mijzelf voortdurend. Voor mijn nieuwste project, een dinnershow voor restaurant Bellezza in Amsterdam, trek ik een stukje natuur de stad in. Voor het restaurant maakte ik een interactieve film.

In deze films vertellen vier verschillende personages een eigen verhaal. Deze verhalen draaien om Moeder Aarde en onze natuur. Samen met de chef-kok stem ik de muziek, de beelden en het eten op elkaar af. We bieden de gasten een ervaring die ieder zintuig prikkelt. De diversiteit in de karakters zorgt ervoor dat iedere gast zich wel in een van de verhalen herkent.

Kijk, het idee is simpel. We moeten allemaal een beetje zuiniger zijn op onze planeet. Met deze show wil ik dat gesprek op gang brengen, weet je. Dat mensen zich realiseren dat we samen verantwoordelijk zijn voor onze aarde.”

Blik op de toekomst

“Over 10 jaar heb ik hopelijk mijn doelen bereikt. Zoals een commerciële kledinglijn opzetten. Een kledinglijn die verkrijgbaar is in webshops en winkels. Op de kledingstukken verwerk ik dan de foto’s. Zodat iedere klant zich herkent in de boodschap van de foto’s.

Verder  hoop ik dat ik voor meer artiesten maatkleding maak. En wil ik graag meer shows maken zoals ik nu doe voor restaurant Bellezza in Amsterdam.

Ook organiseer ik graag  internationale (solo) exposities met mijn eigen art. Om zo mijn ‘message’ , nog meer te verspreiden.

Tenslotte ben ik Leila en Martijn Poortvliet dankbaar voor de mooie plek voor mijn creaties. En dat ze mijn missie delen.”

Nieuwsgierig naar de creaties van Chantal Brink?

Plan je bezoek in het Experience Center. Geef ons een belletje of stuur een e-mail.

Ontdek op deze pagina

Gerelateerde artikelen

5 tips voor een tuinontwerpgesprek

Ontdek de top 3 luxe terrasstijlen

Genieten in elk seizoen: in een tuin met veranda

Tuinontwerp
Tuininspiratie
Tuinaanleg
Over ons
Maandelijks inspiratie in je mailbox ontvangen?
Door je in te schrijven ga je akkoord met de Algemene voorwaarden.

Project starten

We kijken er naar uit om jouw droom(tuin) werkelijkheid te maken. Vul hieronder jouw gegevens in zodat we zo snel mogelijk contact met je kunnen opnemen.

Maandelijks inspiratie in je mailbox ontvangen?
Door je in te schrijven ga je akkoord met de Algemene voorwaarden.
De Rijnvaartweg is vanaf 23 januari tot en met 30 juni afgesloten. We adviseren je om via de Maasdijk te rijden. Vanaf de Koningin Julianaweg kun je ons wel bereiken.
Volg ons
#gardensbeyondimagination

Zomer sluiting

Wij zijn gesloten van 24 juli t/m 14 augustus. Voor calamiteiten zijn wij bereikbaar via info@gbi.nl